Dag 10 van de reis door handballand in 12 dagen
03 maart 13
redactie

door Sjoerd Ypma, geschreven op 15 februari 2013

Na 6 maanden van vallen en opstaan bij het trainen van de A junioren, heb ik vandaag mijn eerste trainerscursus bij het TOGB als onderdeel van het programma “Een reis door handballand in 12 dagen”. Het “reis” gedeelte wordt meer dan waar gemaakt. Het blijkt een hele opgave om met het openbaar vervoer van Utrecht in het sportpark van Berkel en Rodenrijs te komen. Maar na twee treinen, één bus en een stevige wandeling, kom ik aan op de plaats van bestemming

De cursus staat in het teken van individuele verdedigingstechnieken (dag 10) en wordt gegeven door Bert Bouwer.

De heer Bouwer is oud international en was bondscoach van het Nederlandse, Japanse en Deense selectie team. Momenteel bekleedt hij onder andere het ad interim bondscoachschap voor de Nederlandse herenselectie. Dit alles was mij tijdens de cursus volledig onbekend, hetgeen de informele sfeer geheel ten goede kwam.

Tot mijn verbazing is de opkomst groot. Zeker aangezien ik de weken ervoor contact had gehad met het NHV over de trainerscursus HT2 en mij verzekerd werd dat dit voor Zuid-Holland een redelijk kansloze zaak was. Zuid-Holland schijnt voor de HT2 opleiding een gemiddeld aantal aanmeldingen van 1 per jaar te hebben terwijl er minimaal 15 nodig zijn om een cursus van start te laten gaan.

De cursus start met een half uur theorie waarin de 4 fases van het verdedigen besproken worden en er met behulp van filmpjes en slides een aantal verdedigingssystemen en stijlen getoond worden. Een van de verassende punten is dat bij de jeugdtrainingen de nadruk bij de verdediging zou moeten liggen op het terugveroveren van de bal en dat de veel gebruikte 6-0 verdediging (bij de jeugd) dus eigenlijk niet als eerste verdedigingsvorm gebruikt zou moeten worden.

Na de theorie gaan wij 2 uur de zaal in, waar Bert met behulp van het jeugddamesteam van het TOGB de verschillende oefeningen laat zien en de diverse defensieve vaardigheden geoefend worden.

Naast de vele en nuttige oefeningen is het vooral leuk om een keer als trainer zelf aan de kant te zitten en te zien wat wel en niet werkt. Daarnaast merk ik dat ik het prettig vind om beter naar de achterliggende theorie te kijken en te zien hoe die wordt vertaald naar praktische oefeningen. De 2 uur zijn dan ook snel voorbij en laten vooral een smaak naar meer achter.

Loading...